start introduktion planlösning by fotos omgivningen

Bilutflykter i närheten av Rians

Några inledande ord om marknadsdagar och utflykter
Marknadsdagar är en otroligt stor del av livet i Provence. Det byggs stora varuhuset numera med jätte parkeringsplatser men för några få år sedan köpte folk allt på marknaden och man fortfarande tycker att de bästa varor finns där. Över åren har marknadsdagar kompleterats med speciala markndader för, till exempel, antika prylar, begananade saker, mm. Det säljs alltid mycket mat som man kan ta med sig på sin vidare utflykt. (Även bagerier i små byar har goda små pajer och liknande om hungern pockar på).

Marknadsdagar kan börja mycket tidigt men oftast först klockan 9 eller 10 och nästan alla slutar klockan 12. Därefter äter alla lunch och om möjligt vilar middag efteråt. Allt är stängt, speciellt i byarna. Varuhusen typ IKEA stänger inte men det är det nya och inte det traditionella. Varuhusen är också luftkonditionerat och det är inte byarna. På sommaren kan det bli för varmt att gör annat än kanske bada på eftermiddagarna.

När det börjar svalna lite, öppnas alla små butiker och fram emot fem tiden är det dags för en liten aperitif och livet kommer igång igen. Kvällsmat börjar lagas i hemmen och restauranger så där vid 8 tiden. Planera man att handla måste man ta noga reda på när affärarna och caféerna håller öppet.

Dessutom måste man planera sina utflykter så att de är annpassat till öppnings- och stängningstider på kafér och turistattraktioner. För besökaren kan livet verkar avslappnat här men det är faktist mera bunden till klockan än livet i mera nordliga bredgrader.

Se till att ha rent vatten med i bilen. Drick inte från brunnar som inte är markerat "tjänlig som dricksvatten". Andra kan klara de lokala bakterier men det kan inte du! Att ta med lite bröd eller frukt kan göra det möjligt att klara någon timmars väntan på att handeln kommer igång igen. Tror inte att det finns besinmackar överallt - de är ganska glest och många är automatisk. Där kan man inte köpa allt möjligt som man gör här i Sverige. Och glöm inte hatten.

Vill du handla på en mera "modern" sätt finns det shopping centra utanför Aix-en-provence, Marseille och St. Maximin ditt du kör med bil använd en shoppingvagn. Öppningstider är ungefär som i Sverige. Det finns mycket lite "shopping" i mitten på i Aix-en provence eller Marseille. Hela Aix är en jättelik och mycket spännande marknad på marknadsdagar och full med små butiker precis som i Rians på andra dagar. Butikerna i Marseille är lite större men inte mycket.

   
Marknadsdagar 2008  (kontrollera själv på plats)
Måndag    Lundi Varagès, Forcalquier
Tisdag Mardi Aix en Provence, Barjols, Cotignac,
Onsdag Mercredi Aups, Pertuis, Saint-Maximin, Salernes, Trets,
Torsdag Jeudi Aix en Provence, Barjols,
Fredag Vendredi      Rians
Lördag Samedi Aups, Brignoles, Barjols, Cotignac, Manosque, Pertius
Söndag Dimanche Jouques, Vinon, Salernes,
           
Utflykt 1
St-Maximin -- Strutsfarm -- Sillans la-Cascade -- Fox- Amphoux
cirka 80 km.
Klicka på kartanUtflykt 2
Rians -- Cassis -- Marseille -- Rians
cirka 150 km.
Klicka på kartan

         
tillbaka till första sidan ->
        
Är du intresserad?
e-post