Gör spännramar själv

Jag har tänkt skriva om hur man spänner duk på ramar och har därför sökt litteratur och hörde talas om en mycket fin gammal bok som omfattar allt! Den heter…

Oljemåleriet; Material, metoder och mästare
skriven av prof. Akke Kumlien, publicerat 1949.

Behöver knappt lägga till att boken är sedan länge försvunnen från handeln men den finns på antikvariat. Sök boken på webben (Oljemålariet Akke Kumlien) och du kommer troligen att finna begagnade kopior. Jag hittade en kopia i god skick för en hundring. För övrigt har jag intervjuat bland andra en väl informerad och erfaren konstnär och målningslärare som heter Bengt Fahlström och fått en hel del information.

Träramen

Själva ramen är inte något problem. Man kan köpa hem listen – ev. på beställning, såga till längd och spika med normal snickeriteknik. Listmått mellan 20 x 20 mm upp till 20 x 45 mm eller ännu större om ramen ska vara riktig stor.

Obs att listen måste vara tillverkad av "torkat trä" helst av möbelkvalité utan kvistar. Har du eget trä måste plankorna få ligga luftigt och torrt i minst ett år innan de sågas till list.

Det är nog bäst att köpa list på en pålitlig trävarubutik / brädgård nära dig som kan stå för att träet är torkat.

Många trävarubutiker har ett snickeri där man även kan beställa färdigsågade lister i exakta längder och 45 grader i änden. Ofta kostar detta inte mycket, speciellt om du vill ha flera identiska lister.

VARNING: Det börjar komma in spännramar till stormarknader där varken tillverkare eller ursprungslandet uppges. Risken är att dessa slår sig senare. Detta brukar ske under torkningen det första året. Spännramar måste naturligtvis även därefter lagras torrt. Kallt är ok - bara det är luftigt och torrt.

Du bör ha en bra geringssåg som hjälper till att såga listen med 45 graders vinkel i hörnen. Se "inramning" för flera detaljer.

Att spänna duk

Det viktigaste som jag har fått veta om duk-spänning är att duken ska vara av god kvalité; bomull eller lin. Den bomullsduk som finns på färdiga ramar är ok men om du använder palettkniv mycket bör du satsa på linneduk.

Obehandlad duk kostar lika mycket som grundmålad duk och min favorit-konstnärsbutik tycker att det är helt onödigt att grunda själv. Man kan lägga lite grund på den redan grundmålade om man absolut vill.

Vill du använda obehandlad linneduk eller ”rå väv” ska det limfärgsbehandlas eller ”grunderas”.

Verktyg

Vid spänning behöver du en häftpistol av den typ som säljs på byggmarknader. Stiften behöver inte vara speciellt långa om inte din spännram är gigantisk. Du kan ha mycket god hjälp av en (fjäder bestyckad) spänntång med en cirka 4 cm bredd näbb som gör det lättare att hålla duken i spänn medan du häftar. Panduro bör ha sådana.

Teknik

Det är viktigt att du tar till en tillräckligt stor bit duk så att det verkligen täcker sidorna.

Lägg ramen plant på bordet med dukbiten undertill. Vik upp duken på en sida och fäst tre häftor mitt i sidan någon centimeter ifrån varandra med häftpistol. Vänd det hela. Sträck med spänntång och häfta duken 3 ggr på andra sidan mitt emot den första häftplatsen.

Sedan häftar du i mitten på en av de kvarvarande sidorna, vänd, sträck och häfta mittemot. Nu sitter den sträckt och fast i mitten från alla håll. Sedan jobbar man undan för undan mot hörnen på samma sätt. Vik hörnen ordentligt och snyggt så att de nedvikta flikarna båda ligger mot långsidan. Detta för att inte försvåra för en senare inramning. Klipp av ev. extra duk runt om.

Om din spännram är lite större bör du spika fast trekantiga masonitbitar på baksidan av varje hörn. Glöm inte att skruva in öglor och fästa en ståltråd för upphängning. Öglorna skall sitta ungefär i 2/3 höjd.

Ann Thulin 2004 09 26

Ann Thulin
Helsingborgsvägen 237, 262 96 Ängelholm
epost: ann@konstinorden.se