8/12/2009

backa till utställningssidan
6-7 maj
2006

Hillgruppen visar
Poesimåleri

Henrik Hill, Oscar Freyre, Erik Hedin,
Sven-Arne Hökenström, Sara Key,
Marita Killian, Catrine Näsmark

- Vernissage lördag den 6 maj, kl 12-17
Galleri Killian

En introduktion till utställningen ...

Hillgruppen bildades i februari 2006.

Bakgrunden är att jag, Henrik Hill, har under ca 10 års tid skrivit mina egna aforismer, (Hillismer), om kärlek, relationer, politik och ekonomi. De senaste tre åren har jag varit publicerad i Semics samlingsbok om "Ordspråk & Kloka tankar".

Sedan en tid tillbaka har jag haft en ambition att sammanföra olika konstnärer som med sin unika stil och form, illustrerar mina Hillismer dvs. Poesimåleri – detta har nu skett i den fria kreativa konstellationen – Hillgruppen.

Som en liten lustifikation och relation så har jag ett visst släktskap med målaren Carl-Fredrik Hill som bl a finns representerad på Nationalmuseum.

Hillgruppen består av denna palett av färgstarka konstnärer:

OSCAR FREYRE

Vald Hillism – Gräset är inte grönare på andra sidan – bara annorlunda.

Han har studerat reklamillustrationer på RMI Berghs samt oljemålning &kroki på Stockholms konstskola. Sitt intresse för måleri fick han av sin far som jobbade som arkitekt i Peru.

Som 20-åring upptäckte han Salvador Dali´s surrealistiska skugg-och fantasivärld. Oscar har med åren utvecklat en egen stil. Med kubismen och geometriska skuggbilder. i bakgrunden har han utvecklat en egen teknik i både akryl och olja.

Vid sidan om sitt konstnärsskap så har han de senaste fem åren skrivit på en fantasyroman i tre delar där första delen beräknas komma ut under detta år.

ERIK HEDIN

Vald Hillism – Bästa sättet att få sin vilja igenom är att skaffa hund.

Erik är utbildad på Beckmans Designhögskola på reklamlinjen och Nordiska Scenografiskolan med inriktning på attributmakeri. Han har hunnit med många olika kreativa projekt och uppdrag såsom;

Dekoratörsjobb för Boutique Monroe, Maruschka de Margo och NK.

Illustrationer för tidningen Elle och olika fristående porträttuppdrag.

Erik har praktiserat på Kgl. Operan. Både på rekvisita- och kostymavdelningen. Han ställde även ut sina målningar på Operans vårsalong.

Förra året vann han tidningen Metros designtävling i samband med det utlysta designåret.

SVEN-ARNE "Höken" HÖKENSTRÖM

Vald Hillism – Go to the Hill.

"Höken" är utbildad vid Kgl. Teatern som kulissmålare. Fortsatta studier vid Pernbys och Fectors målarskolor. Han har dessutom varit elev för professor Carl. F. Reutersvärd.

Han har deltagit i många samlingsutställningar runtomkring Sverige, bl a Moderna Museet 1978, Kalmar Museum och Millesgården. Han har även ställt ut i Frankrike, Tyskland, Italien och USA. 1971 gjorde han ett omtalat skivomslag till Bernt Stafs LP "Vingslag".

Han är och har varit lärare på olika konstskolor, bl a annat har han inspirerats och lärt upp en ny generation graffitimålare. För några år sedan gjorde han världens största graffitimålning, den fanns i Guinness Rekordbok. Höken bor och har sin ateljé i en gammal anrik grosshandlarvilla i Norrtälje.

SARA KEY

Valda Hillismer – De flesta har en naturlig fallenhet för sex / Problemet med självkännedom är att man skall inifrån ses utifrån.

Sara är en mångfacetterad människa. Hon är skådespelerska, artist, fotograf och konstnär i ett. Utbildad vid scenskolan i Göteborg och har jobbat ca 15 år för SVT, inom filmen, Dramaten och Stockholms Stadsteater.

Hon har haft utställningar på The Lobby, Sirap och Non Solo Bar. En del av hennes inspiration hämtas från de gamla Romerska- och Bysantinska högkulturerna både när det gäller måleri och skulptur. Värt att nämna är att hon är släkting till författarinnan Ellen Key, därav namnet.

Hennes stora intresse är filosofi därför tycker hon att det är stimulerande att skapa poesimåleri som passar både hennes personlighet och kreativitet.

MARITA KILLIAN

Vald Hillism – Alla är begåvade med olika begåvningar.

Marita har varit intresserad av teckning och målning sedan barndomen. Hon har studerat olje-målning på Leksands Folkhögskola och porträttmålning för konstnären Steve Taipale.

Hon började med att måla porträtt men efter ett beställningsuppdrag på ett äpple kände hon att äpplen var hennes passion (frukt). Marita målar i olja och hennes äpplen är nu spridda över världen i både offentliga & privata miljöer.

För henne är äpplen en sann glädje som symboliserar kunskap och är som musik med varierande toner. Som ett roligt inslag i hennes målningar är att hon någonstans i tavlan, dolt eller ej, målat in siffran sju, anledningen till detta är att hon fyller år den 7 juni.

CATRINE NÄSMARK

Vald Hillism – Lita aldrig på någon som inte har några laster.

Catrine är en livsnjutare – hennes passioner är måleri och hojar. Hon slog igenom för några år sedan då hon hade en utställning och visade upp sina karakteristiska porträttmålningar av kända personer.

Hennes målning av Drottning Silvia blev uppmärksammad och det ledde till att hovet och Drottningen ringde till henne och köpte tavlan och dessutom lade in en ytterligare beställning på ett porträtt av maken. Nu hänger båda tavlorna i Slottets Jubileumsrum.

Catrine är hojentusiast, stolt ägare till en HD 1200 Sportster, för henne är hojlivet frihet och att leva i nuet. Hon använder också sitt hojintresse i sitt skapande.

Hon målar med akrylfärg och gör beställningsuppdrag åt privatpersoner. Hennes fria konst utgår från fotografier eller befintlig konst som hon sedan modifierar till sin egna Näsmarkiska stil.

 

För mer information och pressbilder vänligen kontakta,

Projektledare

Henrik Hill

hhill@spray.se eller mobilnr 073-576 72 95

 

.


Marita Killian Engelcrona Art

e-post: marita.engelcrona@outlook.com